Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-04@06:28:53 GMT

معضل آلودگی هوای تهران چگونه یک بار برای همیشه حل می‌شود؟!

تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۳۶۴۸۴

معضل آلودگی هوای تهران چگونه یک بار برای همیشه حل می‌شود؟!

مشاور حقوقی کمیته نظام فنی اجرایی مجلس شورای اسلامی در قالب یادداشتی به این سؤال پرداخت که معضل آلودگی هوای تهران چگونه یک بار برای همیشه حل می‌شود؟! - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ مریم صفاران، حقوقدان و مشاور حقوقی کمیته نظام فنی اجرایی مجلس شورای اسلامی در یاددشتی درباره آلودگی هوا نوشت: آلودگی هوای تهران به واسطه تاثیرات مستقیمی که بر کیفیت زندگی مردم شهر تهران دارد، موضوعی پراهمیت و راهبردی است که معمولاً تا زمانی که وضعیت هوای تهران بحرانی نشود، محل بحث و توجه قرار نمی‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هنگامی که بیانات رهبر معظم انقلاب را در این زمینه مرور می‌کنیم، به اهمیت مضاعف این موضوع پی می‌بریم. مقام معظم رهبری تمام اموری که باعث افزایش آلودگی هوا شده و موجبات رنج و آزار مردم به ویژه بیماران قلبی و تنفسی را فراهم می‌کند، حرام دانسته‌اند. اینجاست که ضرورت بازنگری در تصمیمات مدیران شهری از سطح ملی تا محلی در کنار اقدامات خرد ساکنان شهر محسوس می‌شود؛ چراکه مسأله به سلامتی و حیات دیگران و به عبارت دیگر به حق‌الناس ارتباط پیدا می‌کند.

مسئله آلودگی هوای تهران دارای ابعاد متفاوت برنامه‌ای، نظارتی و اقدامی است. متاسفانه باید گفت که در سطح طرح‌ها و برنامه‌ها یکی از اشتباهاتی که طی دهه‌های اخیر رخ داده، کم‌توجهی به پیوست‌های زیست‌محیطی در پروژه‌های شهری است. ساخت و سازهای شهری در مقیاس کلان، تاثیرات غیرقابل انکاری بر نظام طبیعی حاکم بر شهرها دارد. این موضوع آنچنان مرموزانه و ملایم در کیفیت هوای تهران اثر داشته است که شاید کمتر متوجه آن شده‌ایم. شکل‌گیری آلودگی‌ها در فصل پاییز، مقوله‌ای است که سابقه زیادی دارد و تداوم آن در کنار حجم بالای آلایندگی طی سال‌های اخیر، نشانه همین حرکت مرموز است.

مدیران شهری در بسیاری از مواقع برای توجیه آلودگی هوا استدلال می‌کنند که "باد نمی‌وزد!"؛ در حالی‌ که هر متخصص متبحر حوزه شهری می‌تواند گواهی دهد که این عارضه معلول دلایل دیگری است. به عنوان نمونه می‌توان به پروژه نواب که ایده آن مربوط به سال 1344 است، اشاره کرد. این طرح بزرگراهی به همراه ساختمان‌هایی در اطراف خود، موجب شکل‌گیری دیواره‌های مستحکم و مانع در مقابل بادهای غربی-شرقی تهران شده است. مسیر شمال به جنوب اتوبان، امکان خوبی است که گره از حمل و نقل شهری باز می‌کند اما بی‌توجهی به اقتصائات طراحی بدنه اتوبان، موجب شده تا مهمترین کریدور وزش باد از غرب به شرق دچار مانع شود. اینجاست خلاء افق دید بلندمدت نزد مدیران شهری مشهود می‌شود. چنانچه در اجرای این طرح، افق بلندمدت وجود داشت، امکان پیش‌بینی تاثیرات غیر منتظره ساخت و سازهای شهری بر محیط زیست فراهم می‌شد. بنابراین در پاسخ به مدیران شهری باید گفت که بله! شما درست می‌گویید که باد نمی‌وزد! اما این را هم بگویید که شما با تصمیمات و سیاست‌گذاری‌های نسنجیده، امکان وزش باد را منتفی ساخته‌اید.

در سطح نظارت نیز باید گفت که طی سال‌های اخیر بارها و بارها شهرداری تهران گفته است که 14 سازمان و دستگاه دیگر در موضوع آلودگی هوای شهر تهران نقش دارند و حل مسأله آلودگی هوا تنها به اراده شهرداری معطوف نیست. گفته‌هایی که به ظاهر درست است اما در باطن دارای عیوب محتوایی است. صحیح است که شهرداری به اندازه سایر دستگاه ها نقشی تصدی‌گر ندارد اما باید پرسید که چرا در باب نقش تولی‌گری‌اش اقدامات کافی و لازم را صورت نمی‌دهد؟ شهرداری می‌تواند و باید یاد بگیرد که در قبال مسأله آلودگی هوا، نقش ناظری مطالبه‌گر را‌ داشته باشد. اگر سایرین در قبال کیفیت هوای تهران کم‌کاری می‌کنند، شهرداری و شورای شهر تهران باید از اهمال‌کاران پاسخ بخواهند. اگر اقدامات موثری صورت نپذیرفت، باید از دستگاه‌های مربوطه پیگیری قضایی کنند؛ چراکه سلامتی شهروندان تهرانی در گرو این قسم پیگیری‌ها است و انفعال شهرداری در این زمینه به منزله مشارکت در بروز فجایع آتی است.

در سطح اقدامات نیز توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل عمومی مبتنی بر سوخت‌های LPG علاوه بر اینکه می‌تواند استفاده از حمل و نقل شخصی را کاهش دهد، قادر است از حجم آلودگی هوا نیز به میزان چشمگیری بکاهد و در نهایت به کاهش بار ترافیک شهری بیانجامد. بی‌تردید، مسکوت ماندن توسعه حمل و نقل عمومی و انفعال متصدیان ذی‌ربط در این‌باره معنایی جز صرف‌نظر از اجرای راهکارهای ساده برای کاهش آلودگی هوا ندارد.

رئیس مرکز تحقیقات آلودگی دانشگاه تهران به تازگی در گفتگویی اظهار کرده بود که سالانه نزدیک به 40 هزار ایرانی به دلیل آلودگی هوا با مرگ زودرس از دنیا می‌روند. این آمار یعنی حدود 130 روز فوتی 300 نفره ناشی از ویروس کرونا!

حتما باید دلیل مرگ کرونا باشد تا اقدام معتنابهی صورت پذیرد؟ موضوعات زیست‌محیطی و حفاظتی از آن جهت که مصرف‌کننده اصلی آنها عموم مردم هستند و هزینه‌های بالایی را ایجاب می‌کنند، توسط بخش عمومی تولی‌گری می‌شود.

بی‌توجهی یا در اولویت قرار نگرفتن مسأله آلودگی هوا به عنوان یکی از مهمترین مسائل کلان‌شهر تهران غیر قابل پذیرش و بخشش است لذا انتظار می‌رود شهرداری تهران و سایر مسئولان ذی‌ربط نسبت به این مسئله اساسی که حق‌الناسی مهم بر دوش مدیران و تصمیم‌گیران شهری است، اهتمامی و توجهی جدی و بیشینه داشته باشند تا معضل آلودگی هوای تهران یک بار برای همیشه حل و فصل شود.

قرارگیری وضعیت هوای اهواز در شرایط ناسالمقرارگیری هوای 3 شهر در شرایط ناسالم

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: آلودگی هوای تهران آلودگی هوای تهران آلودگی هوای تهران مدیران شهری آلودگی هوا شهر تهران حمل و نقل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۳۶۴۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی تهران

معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران گفت: صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی ضروری و لازمه تحقق آن همکاری پلیس راهور است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محسن هرمزی امروز _چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت‌_ در نشست معاونان حمل‌ونقل شهرداری و پلیس راهور کلان‌شهرها، اظهار کرد: در حوزه حمل‌ونقل شهری با چالش جدی مواجه هستیم که یکی از این چالش‌ها بحث تبلیغات ناوگان حمل‌ونقل عمومی است که هم مصوبه شورای ترافیک را دارد و هم پلیس راهور تاکید کرده است و در تمام کشورها اجرا می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه با توجه به وضعیت بد اقتصادی حاکم بر جامعه نرخ کرایه‌ها باید کنترل شود، افزود: در حالی که قیمت همه کالاها در کشور تغییر می‌کند زمانی که نرخ حمل‌ونقل عمومی تغییر پیدا می‌کند اعتراض مردم را به همراه دارد در حالی که مبلغی که رانندگان حوزه حمل‌ونقل کشورمان دریافت می‌کنند با هزینه‌ها همخوانی ندارد و با افزایش آن است که کمک هزینه رانندگان تامین می‌شود.

معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران با اشاره به اینکه پایه یکم در اتوبوسرانی تهران تبدیل به دغذغه شده است، خاطرنشان کرد: پس از سال‌ها پیگیری توانستیم با کمک دولت سیزدهم و وزارت کشور اتوبوس را به چرخه حمل‌ونقل عمومی وارد کنیم، شهرداری با تمام گرفتاری‌ها پول تهیه کرد و اتوبوس خرید که تعدادی از این اتوبوس‌ها به دلیل نبود راننده پایه یک در پارکینگ است.

هرمزی تاکید کرد: فرآیند اخذ پایه یک برای رانندگان اتوبوس را تسهیل می‌کنیم، اما رانندگان با دریافت پایه یکم با وجود اینکه حقوق دریافتی آن‌ها از حوزه حمل‌ونقل شهری بالا است یا مهاجرت می‌کنند یا مشغول کار دیگری می‌شوند، یکسری مهاجرت از شهرستان‌ها به شهر تهران داربم چراکه این شهر حقوق خوبی به رانندگان پرداخت می‌کند و از سوی دیگر افرادی به خارج از کشور مهاجرت می‌کنند.

وی ادامه داد: با یک چالش جدی مواجه هستیم که تنها راه حل آن صدور کارت شهری است و طی سال‌های گذشته نیز اجرا شده بود، تنها تخصص راننده اتوبوس رانندگی در حوزه اتوبوسرانی شهری باشد که در این راستا نیاز به یکسری الزاماتی داریم که با همکاری پلیس راهور حل شدنی است تا این معضل اجتماعی از حوزه حمل‌ونقل شهری رفع شود.

معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران گفت: در حوزه وزارت کشور می‌توان سامانه‌هایی همچون سرویس مدرسه و مسافربرهای اینترنتی ایجاد کرد، اگر این تبادل اطلاعات به صورت استعلام با پلیس شکل بگیرد به حوزه حمل‌ونقل کمک می‌کند.

هرمزی افزود: در حوزه سرویس مدارس حساس هستیم، راننده نباید تخلفاتش بالا و پرخطر باشد که رسماً به پلیس اعلام کردیم، می‌خواهیم بدانیم که تخلفات راننده در چه وضعیتی است و آیا گواهینامه راننده اصالت دارد یا خیر.

کد خبر 749670

دیگر خبرها

  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳+ شاخص به تفکیک مناطق
  • هوای تهران در شرایط قابل قبول
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳+ شاخص به تفکیک مناطق
  • اصفهان رکورددار آلودگی هوا/ هوای ۲۰ کلان‌شهر سالم و پاک ثبت شد
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • پاک‌ترین و آلوده‌ترین کشورهای جهان
  • ضرورت صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی تهران
  • وضعیت آلودگی هوای تهران در روز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳